Rijden met aanhangerMoet jij wel eens rijden met aanhanger? Dan is het handig om hiervoor het BE rijbewijs, bij veel mensen beter bekend als E achter B, te halen. Natuurlijk is het zo dat niet voor alle combinaties dit nodig is. Als hetgeen jij achter de auto wilt vervoeren niet zwaarder is dan 750 kilogram en het gewicht van de totale combinatie is niet meer dan 3500 kilogram, dan hoef je hier in principe geen extra rijbewijs voor te halen. Wil jij rijden met aanhanger zwaarder dan 750 kilo of is jouw totale combinatie zwaarder dan de hiervoor genoemde 3500 kilo, dan moet je dus de juiste papieren hiervoor hebben. Dat geldt natuurlijk niet alleen als je een kar achter jouw bolide wilt maken, maar ook als je met vouwwagen of caravan op pad wilt gaan. Ook dan zijn deze regels uiteraard gewoon van kracht. Vooral met een caravan kom je natuurlijk al heel snel boven de toegestane maxima uit en als je op deze manier wilt kamperen is het halen van het juiste papiertje dus altijd een aanrader. Maar in principe heb je dus niet altijd een speciaal bewijs nodig om te mogen rijden met aanhanger.

Lessen voor rijden met aanhanger

Dat neemt echter niet weg dat het eigenlijk altijd wel raadzaam is om voor rijden met aanhanger speciale lessen te volgen, ook als je het E achter B rijbewijs voor jouw combinatie niet per se nodig hebt. Ook als je maar met een kleine kar op pad gaat, heb je immers te maken met een heel andere manier van autorijden dan dat je gewend bent. Je moet hier rekening mee houden bij bijvoorbeeld bochten en rotondes, maar het wordt natuurlijk helemaal lastig als het aankomt op inparkeren, keren met de hele combinatie en achteruit rijden. Voor sommige mensen is rijden met aanhanger echt een fluitje van een cent, zelfs achteruit een bocht maken is voor hen geen probleem, zij hebben meteen door hoe zij dit moeten doen. Dit geldt echter niet voor iedereen, voor anderen is het beduidend lastiger. Zij hebben de neiging om precies de verkeerde kant op te sturen of ze sturen te scherp, waardoor de caravan, kar of aanhangwagen als het ware dwars op de auto komt te staan. Omdat er dus nog best even wat bij komt kijken, is het eigenlijk altijd raadzaam om lessen rijden met aanhanger te volgen. Je gaat dan veel beter voorbereid de weg op en dat maakt het een stuk veiliger!

Rijschool Bert van den Hoek

Wil jij leren rijden met aanhanger? Dan kun je hiervoor bij diverse autorijscholen terecht. Maar let op, vaak niet bij alle! Sommige rijscholen bieden enkel gewoon autorijlessen aan. Wil jij in de omgeving van Amersfoort lessen voor E achter B volgen? Dan kun je hiervoor heel goed terecht bij rijschool Bert van den Hoek. Je kunt bij hen terecht voor verschillende lessoorten:

  • losse les van één uur
  • losse les van anderhalf uur
  • dagopleiding

Bij die laatste is het ook nog zo dat je kunt kiezen voor een hele of twee halve dagen lessen in het kader van rijden met aanhanger. Je kunt op die manier jouw training dus zo invullen dat dit zo goed mogelijk bij jou past. Ben je benieuwd naar wat voor jou de beste optie is? Neem dan eens contact met hen op, zij geven jou graag advies over de mogelijkheden en over de beste lesvariant voor jou persoonlijk. Door bij Bert van den Hoek lessen te volgen, zul jij in het vervolg zeker op een veilige manier kunnen rijden met aanhanger!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn