Sinds het openbreken van de energiemarkt zijn we allemaal vrij om te kiezen voor een energieleverancier van onze keuze. We mogen overstappen zo vaak we willen en zo steeds de voordeligste variant kiezen. Toch zijn er weinig mensen die daadwerkelijk de verschillende aanbieders van energie vergelijken met elkaar en uitzoeken wat voor hen nu de beste deal is. Waarom zijn er zo weinig mensen die energie vergelijken? Waar heeft dit mee te maken? Dit heeft te maken met het feit dat zij het zelf veel te lastig vinden om deze vergelijking te maken. Dit is te begrijpen, aangezien er nogal verschillen zitten in de manier waarop de prijzen tot stand komen en de manier waarop deze gegevens gepresenteerd worden. De prijzen van energie vergelijken kan daardoor voor de gemiddelde consument erg lastig zijn. Hoe komt de prijs van stroom en gas nu precies tot stand? In de eerste plaats betaalt u bij iedere leverancier vastrecht, oftewel u betaalt voor het feit dat u een contract bij hen heeft en dat zij leveringen aan u verstrekken. Bij de ene leverancier ligt dit bedrag een stuk hoger dan bij de ander. Een ander deel van de prijs bestaat uit verbruikskosten. Uiteraard geldt hierbij dat hoe minder u verbruikt, hoe lager deze kosten worden. Het is echter zo dat bij energieleveranciers ook in deze kosten grote verschillen bestaan. Gaat u prijzen van energie vergelijken, dan zult u erachter komen dat het vaak zo is dat bij aanbieders met een hoog tarief voor vastrecht de verbruikskosten laag liggen. En dat het bij andere energieaanbieders precies andersom is. Wat is voor u nu de juiste keus? Dat is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Om het energie vergelijken iets gemakkelijker te maken, kan er wel gesteld worden dat u bij een laag verbruik vaak meer baat hebt bij een leverancier met een laag vastrecht en hogere verbruikskosten en dat u bij een hoog verbruik beter voor de variant met aan hoog vastrecht en lage verbruikstarieven kunt kiezen. Op die manier bent u over het algemeen het voordeligst uit.

Hulp bij energie vergelijken

Het is logisch dat u na dit verhaal nog steeds niet heel veel trek hebt in de verschillende aanbieders van energie vergelijken met elkaar. Ook al weet u waar u op moet letten, het is nog steeds lastig om te beoordelen hoe alles in uw geval precies uit zal pakken. Bovendien betekent het nog steeds dat u de websites van alle verschillende energieleveranciers moet bezoeken, hun tarieven moet opzoeken en vervolgens uit moet rekenen hoe hoog uw jaarrekening zou zijn als u met de betreffende energieleverancier in zee zou gaan. Daarna moet u de verschillende prijzen voor energie vergelijken met elkaar. Dit kan gelukkig een heel stuk gemakkelijker en wel door gebruik te maken van de handige vergelijkingssite van Energievergelijking. Hoe werkt het energie vergelijken via deze site precies, wat moet u er zelf voor doen? U dient de volgende gegevens in te vullen:

  • uw postcode en huisnummer
  • het soort energiemeter dat u heeft, een voor enkel- of voor dubbeltarief
  • hoe hoog uw huidige verbruik is of, als u dat niet weet, met hoeveel personen u in uw huis woont
  • wie uw huidige energieleverancier is

Op basis van deze gegevens gaat de website de verschillende aanbieders van energie vergelijken voor u. Het resultaat ziet u vervolgens in een handig overzicht. Hierin kunt u precies zien wie in uw geval de voordeligste keus is en wat voor besparing u kunt realiseren door over te stappen. Om het energie vergelijken nog gemakkelijker te maken, kunt u ook nog filters toepassen, u kunt bijvoorbeeld aangeven dat u alleen tarieven voor groene stroom wilt zien. Zo weet u niet alleen zeker dat u de voordeligste kiest, maar ook dat de leverancier aan uw eisen voldoet.

Overstappen is gemakkelijk

Ondanks dat de prijzen voor energie vergelijken op deze manier heel erg eenvoudig is, aarzelen velen alsnog om over te stappen naar een andere energieaanbieder. Vaak denken ze dat dit heel veel werk is of dat dit veel geld kost. Niets is echter minder waar. Hebt u na het energie vergelijken gezien dat u beter over zou kunnen stappen? Dan kunt u dat meteen bij deze zelfde website regelen. Zij zeggen dan uw contract bij uw huidige leverancier voor u op en sluiten een nieuw contract af bij de energieleverancier van uw keuze. U hebt er dus zelf helemaal geen omkijken naar en dat is natuurlijk wel zo gemakkelijk. Zo wordt niet alleen de prijzen van energie vergelijken erg gemakkelijk, ook het overstappen zelf wordt een fluitje van een cent. Maar kost u dit niet heel veel extra geld, kunt u het toch niet beter zelf regelen? Ook hierop is het antwoord nee. Energievergelijking regelt dit namelijk kosteloos voor u. U hoeft dus niet bang te zijn voor een hoge rekening van hen. Bovendien bent u ervan gegarandeerd dat zij honderd procent onafhankelijk zijn en dat het energie vergelijken bij hen dus absoluut een onafhankelijk resultaat oplevert. Zij worden niet door een bepaalde aanbieder gesponsord en u hoeft dus niet bang te zijn dat het van te voren al vast staat wie er als voordeligste uit de bus zal komen. Wilt u ook graag besparen en kunt u wel wat hulp gebruiken bij de verschillende leveranciers van energie vergelijken met elkaar en bij het overstappen zelf? Dan is Energievergelijking dus de juiste keus.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn