Ben je opzoek naar meer informatie over de kosten van een makelaar? Bezoek dan de informatieve website van verkoopmakelaaroffertes.nl. Makelaars hanteren allemaal een andere werkwijze. Dit betekent ook dat de tarieven divers zijn. De ene makelaar heeft het uitvoeren van rondleidingen in de prijs mee berekend en de ander heeft in de plaats daarvoor professionele foto’s laten maken. Om vooraf te kunnen beslissen over de juiste makelaar en inzicht te krijgen in de kosten van een makelaar, is het belangrijk om verschillende makelaars te vergelijken. Dit doe je door offertes op te vragen en nader te bestuderen welke diensten er wel of niet zij meegenomen in de begroting. Op onze website vind je bovendien een handige vergelijkingstool, zodat je snel en overzichtelijk verschillende makelaars kunt vergelijken bij jouw uit de buurt.

Gemiddelde kosten makelaar

Makelaars hanteren ieder voor zich een kostenopbouw en verkoopstrategie. Dit zorgt ervoor dat de kosten anders worden berekend en tarieven behoorlijk van elkaar kunnen verschillen. De grootste kostenpost is makelaarscourtage. Met een percentage gemiddeld tussen de 1-2% van de verkoopsom, kan dit flink in de kosten lopen. Daarnaast worden er opstartkosten berekend. Dit een tarief dat ingezet wordt om jouw huis of woning in de verkoopmarkt te plaatsen. Denk aan advertenties op verschillende websites, brochures opstellen en professionele foto’s van de woning laten maken. In 2019 liggen de kosten hiervoor gemiddeld tussen de €300,- en €500,-. Hoe langer jouw woning te koop staat, hoe meer kosten er gemaakt dienen te worden. Als er geïnteresseerden zijn, moeten er tevens bezichtigingen worden gehouden. Hierop volgt veel en intensief contact en eventueel het laten uitvoeren van een taxatie rapport. Al deze kosten behoren tot makelaarskosten. In uitzonderlijke situaties hanteren makelaars een vast tarief. Dit heeft voor- en nadelen. Je weet hierdoor vooraf wat je kwijt bent aan een makelaar. Echter dien je kritisch te controleren welke diensten er echt vallen onder de vaste prijs. Cruciale diensten zijn vaak niet meegenomen hierin en kosten daardoor dus extra. Bovendien wordt hetzelfde percentage courtage in rekening gebracht als het verkoopresultaat tegenvalt. Omdat elke makelaar een eigen tarievensysteem aanhoudt, is het verstandig om meerdere offertes op te vragen bij verschillende partijen. Hiervoor hebben wij op onze website een handig vergelijkingstool geplaatst. Vergelijken was nog nooit zo eenvoudig en snel!

Waarom kost een makelaar zoveel geld?

Makelaarscourtage ligt, zoals gezegd, tussen de 1-2% van de verkoopprijs en kan uitwijken naar 0,7%. Gemiddeld ligt het percentage op 1,5%. Dit is al snel €2000-6000. Aangezien het bedrag afhangt van de verkoopsom van de woning, is deze kostenpost pas na verkoop definitief. Tot die tijd kun je dit berekenen op basis van de verwachte verkoopsom. Door vooraf offertes van makelaars te vergelijken, kun je eenvoudig herleiden welke makelaar het voordeligste is. Een verschil van een tiende procent lijkt weinig, maar gaat in werkelijkheid om duizenden euro’s. De meeste mensen kiezen voor een makelaar uit de buurt en nemen niet de tijd om uitgebreid offertes te vergelijken. Dit is één van de meeste gemaakte fouten, want kosten voor makelaars zijn heel divers en kunnen echt fors verschillen.

Toelichting kosten makelaars bij verkoopmakelaaroffertes.nl:

  • Ga goed voorbereid van start en lees onze informatie zorgvuldig door
  • Voorkom veelgemaakte fouten
  • Vraag meerdere offertes op (de gouden tip!)
  • Bekijk altijd kritisch welke diensten er onder een (vaste) prijs vallen
  • Voor alle informatie over de kosten die verbonden zijn aan verkoop en makelaars

Dus ben je nog opzoek naar meer betrouwbare informatie over hoe makelaars hun kosten opstellen? Bekijk dan onze website voor meer informatie: verkoopmakelaaroffertes.nl! Wij helpen je graag verder met al jouw vragen omtrent koop en verkoop van ontroerend goed. 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn