Op het moment dat je gedagvaard wordt, dan komt er ontzettend veel op je af. In de eerste plaats waarschijnlijk de schrik van het feit dat je voor de rechter moet verschijnen. Dit is immers niet niks en voor de meeste mensen zal het echt schrikken zijn dat hen dit overkomt. Ook al zie je het misschien op een bepaalde manier wel aankomen, bijvoorbeeld omdat je diep in de schulden zit en de deurwaarder hier al mee gedreigd heeft, het is toch even andere koek als het daadwerkelijk gebeurt, als je echt gedagvaard wordt. Voor veel mensen zal gelden dat hen dit nog nooit eerder overkomen is en het is dan ook niet vreemd dat je niet weet welke stappen je nu moet zetten. Wat wordt er nu van jou verwacht, hoe moet je het allemaal aanpakken? En heb je per se een advocaat nodig of zou je het ook zonder kunnen? Lang niet iedereen heeft een rechtsbijstandverzekering en er zijn al helemaal weinig mensen die standaard contact hebben met een advocaat. Je kunt dus niet zomaar eventjes bellen naar je jurist om te vragen wat je moet doen nu je gedagvaard bent.

Gedagvaard, en nu?

Toch is het belangrijk dat je de zaken op een juiste manier aanpakt zodra je gedagvaard bent, want anders loop je het risico dat je alleen maar verder in de problemen komt. Wat is in ieder geval van belang om te weten? Het eerste wat je uit moet zoeken, is of de genoemde zittingsdatum een echte terechtzitting is of dat het een rolzitting is. Is dat laatste het geval, dan is het verplicht dat er een advocaat namens jou op de zitting verschijnt. Je kunt dit niet zelf doen en als er geen jurist namens jou heen gaat, dan wordt jouw eiser automatisch in het gelijk gesteld. Ben jij gedagvaard door de deurwaarder, dan betekent dit dat jij automatisch alle gevorderde bedragen moet betalen. Het is dus echt van belang dat je dan een advocaat regelt die voor jou op de zittingsdatum aanwezig kan zijn, anders kun je echt in nog grotere financiële problemen komen! Ben je echter niet door de deurwaarder gedagvaard maar door de kantonrechter, dan ligt het allemaal weer net even anders. Dan mag je wel zelf op de rolzitting verschijnen en dan mag je zelfs iemand anders machtigen om in plaats van jou heen te gaan. Dit verschil is dus echt van belang en zo zijn er nog wel meer zaken die echt belangrijk zijn om goed op te letten.

Schakel hulp in

Ben jij nu gedagvaard en heb jij geen idee wat te doen? Heb jij ook niet de middelen om zomaar eventjes een advocaat in te schakelen? Ga dan naar sociaalverhaal.com! Zij kunnen jou helpen met het uitleggen van de zaken en vertellen of jij al dan niet een jurist nodig hebt. Is jouw inkomen laag, dan kunnen zij jou bovendien eventueel van een gratis advocaat voorzien. Sociaal Verhaal kan jou helpen bij diverse juridische problemen, bijvoorbeeld als je een geschil hebt met:

  • de gemeente
  • het UWV
  • jeugdzorginstanties

Maar ook met andere zaken kunnen zij jou bijstaan. Ben jij gedagvaard en heb je geen idee wat nu te doen, ga dan naar hun website en vul daar jouw gegevens in. Zij zullen jou dan terugbellen en kunnen jou advies geven over de stappen die je moet zetten. Zoals gezegd kunnen zij jou waar nodig ook bijstaan met een gratis advocaat. Onderneem dus altijd actie als je gedagvaard bent! Dat voorkomt dat je in nog grotere problemen terecht komt!

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn