Er zijn maar al teveel mensen die problemen in het dagelijks leven ervaren doordat ze niet assertief genoeg zijn. Dit wil zeggen dat ze niet voor hun eigen mening op kunnen (of durven) komen, dat ze het moeilijk vinden hun grenzen aan te geven of dat ze geen ‘nee’ durven zeggen. Met een assertiviteitscursus van assertief.nl kun je daar verandering in brengen. assertief zijn kun je namelijk prima leren, hoe moeilijk dat ook lijkt. Er zijn een aantal handige technieken die je kunt inzetten om een gesprek aan te gaan en een constructieve gesprekspartner te worden. Een assertiviteitscursus kan je helpen deze technieken onder de knie te krijgen. Je krijgt eerst uitgebreide uitleg over de toepasbaarheid van deze technieken en gaat ze vervolgens in de praktijk brengen door te oefenen met medecursisten of de trainer. Door er direct mee aan de slag te gaan merk je al gauw waar bij jou het grootste struikelblok ligt. Het kan zijn dat je erg verlegen bent en het moeilijk vindt om in het middelpunt van de belangstelling te staan, maar veel mensen vinden het simpelweg heel moeilijk om als ze zenuwachtig zijn de juiste woorden te vinden voor hetgeen ze bedoelen. Tijdens een assertiviteitscursus merk je al gauw waar het hem wringt bij jou, en hoe je dat kunt oplossen. Je krijgt vele praktische tips, zowel over communicatie in het algemeen als over de manier hoe jij het doet, en daarmee zul je merken dat je in het dagelijks leven veel meer rust gaat ervaren.

Goede communicatie is belangrijk

Of het nu op de werkvloer is of met je partner, goede communicatie is de basis van vele dingen. Aangeven wat jij ergens van vindt en hoe je iets graag ziet gebeuren is nodig omdat je anders het risico loopt dat je niet gehoord wordt. Dit aangeven is echter één, dit goed kunnen onderbouwen is twee. Tijdens de assertiviteitscursus van assertief.nl leer je dit op een constructieve manier te doen. Dit wil zeggen dat je duidelijk aangeeft waar jij voor staat, maar zonder de ander tekort te doen. Assertiviteit gaat namelijk om gelijkwaardigheid in communicatie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld agressiviteit. Sommige mensen halen deze twee nog wel eens door elkaar, maar een assertiviteitscursus heeft niks met agressief communiceren te maken. Het leert je juist op een kalme en onderbouwde manier je mening te geven.

Wat leer je tijdens een assertiviteitscursus?

Binnen één dag leer je tijdens de assertiviteitscursus hoe je op een duidelijke en constructieve, maar ook aangename manier een fijne gesprekspartner wordt. Dit is minder eng dan het lijkt. Veel mensen verwachten namelijk van je dat je aangeeft wat je ergens van vindt, en als je dat nooit doet kan juist dat verwarring opwekken, alsof het je allemaal niks uitmaakt. Om dat te vermijden krijg je tijdens de assertiviteitscursus onder andere de volgende vaardigheden aangeleerd:

  • De kernpunten uit iemands verhaal kunnen pikken
  • Voor je eigen mening opkomen 
  • Uitleggen waarom je een bepaalde mening hebt
  • ‘Nee’ zeggen als je iets niet wilt of kunt doen
  • Op een constructieve manier discussiëren

Na het volgen van de cursus zul je merken dat je in het dagelijks leven veel meer rust ervaart doordat je je simpelweg gehoord voelt. Mensen kunnen namelijk pas rekening met je houden als ze weten wat je graag zou willen en hoe je ergens instaat, dus doe je zelf een plezier en ga voor die cursus assertiviteit!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn