Enige tijd geleden heb ik een uniek kunstwerk aangeschaft op een antiekveiling. Dit was een kostbaar doek dat van grote historische waarde is voor de streek waar ik vandaan kom. Het doek, dat afkomstig is uit begin 19de eeuw, werd zonder lijst geveild, iets wat niet vaak voorkomt. Ik moest het dus zelf laten inlijsten. Allereerst is het doek echter vakkundig gerestaureerd om het in volle glorie weer te kunnen tonen. Voor het inlijsten heb ik het deskundig vakwerk ingeschakeld van Lijstenmakerij C-lijsten te Delft. Met hen heb ik eerder samengewerkt voor het inlijsten van:

  • Pentekeningen
  • Litho’s
  • Zeefdrukken
  • Aquarellen
  • Olieverfschilderijen

Ik ben verzamelaar van kunst en met name kunst van historische betekenis in onze omgeving en daar hoort een passende lijst bij, die wordt verzorgd door een bedrijf die respect heeft voor de kunst en weet hoe zij met delicate werken moeten omgaan.

Het inlijsten van mijn kunstwerk

Na het restauratiewerk dat ik via een goed bevriende restaurateur heb laten uitvoeren is het schilderij aangeboden aan C-lijsten, waarbij ik zoals gebruikelijk via de website c-lijsten.nl een afspraak had aangevraagd. Met haar vakmanschap en interesse in kunst is zij voor mij de aangewezen persoon om een passende lijst voor mijn schilderij te maken en mijn schilderij in te lijsten. Het prettige daarbij is dat zij voor inlijsten een geheel eigen stijl hanteert en oog heeft voor passende oplossingen. Daarmee kan een historisch schilderij als dat van mij worden voorzien van een lijst die de kracht van het schilderij versterkt en de historie meer doet herleven in het hedendaagse. Het inlijsten van een dergelijk werk wil daarmee dus niet zeggen dat het per se ook een historische lijst moet betreffen. C-lijsten voelt dit feilloos aan en weet heel goed hoe zij hiermee om moeten gaan. Ik vind het altijd erg prettig om met mijn kunst in het atelier in Delft op bezoek te komen en het kunstwerk te presenteren aan Christien van den Oever, eigenaar van C-lijsten, en met haar te bespreken welke mogelijkheden zij ziet om op creatieve en passende wijze een lijst te vinden voor het kunstwerk. Klassieke lijsten van hout hebben daarbij voor mij wel de voorkeur. In het geval van dit schilderij zeker, omdat het na het restaureren en inlijsten naar het lokale museum is gegaan, waar het tijdelijk in bruikleen is ter aanvulling van de collectie. Het werk geeft een schitterend tijdsbeeld weer van de omgeving aan het begin van de 19de eeuw en daarmee het landschap en de dracht van kleding in die periode. Ik ben geen kunsthistoricus, maar heb mij door de conservator van het museum wel laten vertellen dat zij erg blij zijn met het mogen vertonen van het schilderij. Nu hangen er meerdere werken uit mijn privécollectie in dit museum en ook deze werken heb ik laten inlijsten bij C-lijsten. Het museum complimenteert vrijwel altijd het werk van C-lijsten en de keuze van de omlijsting van de kunstwerken, omdat het een prettige dynamiek geeft aan de presentatie van de kunst.

Vakwerk met een scherp oog voor detail

Cristien van den Oever is zoals gezegd de drijvende kracht achter C-lijsten en doet meer dan inlijsten alleen. Reeds vele jaren heeft zij ervaring in het werken met kunst, waaronder ook het schoonmaken van oude lijsten en schilderijen, iets waarvoor ik haar expertise ook al veelvuldig heb ingeschakeld. Het blijft fijn om een partner te hebben die het vak verstaat en goed weet hoe je met kunst, en dan vooral in mijn geval, met historische werken om moet gaan. Dit vereist precisie en oog voor detail en daarom zal ik altijd werken laten inlijsten bij C-lijsten.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn