Er bestaat een redelijk grote kans dat u nog nooit van EPDM heeft gehoord. Dat is niet uitzonderlijk raar, want het is een relatief nieuw product op de markt. Zo nieuw zelfs, dat het gebruik ervan nog niet overal is doorgedrongen. Het zou echter verkeerd zijn om EPDM daar nu al op af te rekenen; sterker nog, dit is een revolutie op de rubbermarkt die u niet kunt missen. EPDM is namelijk een unieke nieuwe rubbersoort die ongelofelijke eigenschappen bezit. Het behoort tot de verzameling van de synthetische rubbers en wordt als polymeer uit meerdere individuele monomeren samengesteld. Laat u echter niet afschrikken door deze technische termen – EPDM is uiterst praktisch! Het wordt nu al in verschillende technieksectoren toegepast. Een goed voorbeeld is de bouwsector. Hier wordt het bijvoorbeeld voor dakbedekking gebruikt. EPDM blijkt namelijk enorm goed te isoleren en water tegen te houden. Verder wordt het in de bouwsector ook wel gebruikt in kozijnen. Het kan bijvoorbeeld worden toegepast om de ruimte tussen het glas en het houten of kunststoffen kozijn op te vullen. In de automobielsector wordt EPDM daarnaast ook veel toegepast. Door de extreem praktische eigenschappen van het materiaal is het namelijk ook erg geschikt in ver geavanceerde sectoren zoals deze. Het wordt bijvoorbeeld toegepast als isolatiemateriaal en als opvulling voor naden. Zo wordt EPDM ook gebruikt als materiaal om transportbanden van te maken. Transportbanden moeten namelijk uitermate bestendig zijn tegen slijtage, extreme weersomstandigheden en andere problemen die ritten op lange afstand met zich meebrengen. Het materiaal zorgt dus zo direct voor veiligere omstandigheden op de weg en het efficiënt verplaatsen van materialen, producten en diensten. Een andere populaire toepassing van EPDM is in het produceren van riemen. Het gaat hier natuurlijk hoofdzakelijk over industriële riemen, zoals in voertuigen, vliegtuigen en boten. Het wordt echter ook gebruikt in machines op werkplaatsen en in fabrieken. Zoals u ziet is EPDM een uitzonderlijk flexibel en praktisch materiaal.

EPDM heeft een aantal uitzonderlijke toepassingen

Aanvullend op de bovenstaande toepassing van deze polymeer, kan het ook nog gebruikt worden voor de productie van slangen. Zo kunt u denken aan de typische huis-, tuin- en keukenslang waarmee u bijvoorbeeld de planten water kunt geven of waarmee uw kinderen kunnen spelen. Naast de typische huis-, tuin- en keukenslang zijn er echter ook slangen van hoge kwaliteit nodig in de industrie. Denk bijvoorbeeld aan hogedrukspuiten en slangen bij een tankstation, maar ook aan andere vloeistoffen en materialen die door een slang gespoten moeten worden. Bij zulke toepassing is het vanzelfsprekend van belang dat veiligheid voorop staat. Zodoende is het van belang dat een materiaal – in dit geval EPDM – krachtig, sterk en flexibel is. Een andere toepassing is isolatie; hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan:

  • Het isoleren van huizen. Het is natuurlijk zonde om veel te stoken zonder dat de warmte efficiënt in uw huis wordt gehouden. Hierbij kan de bovengenoemde polymeer een uitzonderlijke rol spelen door de warmte binnen te houden.
  • Het isoleren van auto’s. Bij voertuigen kan het ook van belang zijn dat de warmte zich niet door een bepaalde afsluiting heen beweegt. EPDM kan er zodoende voor zorgen dat uw compartiment lekker warm blijft, terwijl uw motor niet te veel afkoelt.
  • De isolatie van machines. De isolatie van industriële machines is niet alleen belangrijk voor het behouden van de warmte-energie, maar ook voor de veiligheid. Het is bijvoorbeeld niet wenselijk dat bepaalde machines veel hitte uitstralen en dat kan tevens tot gevaarlijk explosiegevaar leiden.

EPDM blijkt dus een materiaal te zijn wat enorm gevarieerd kan worden toegepast. Een laatste toepassing die relevant is, is de verwerking in professioneel vijverfolie. Vijvers bevatten vaak vissen die belangrijk zijn voor de eigenaar en daarom is het van groot belang om een betrouwbaar materiaal te gebruiken om de vijver te maken. Zoals u weet laat gewoon plastic vaak water door op lange termijn en dat is onacceptabel bij de constructie van een vijver. Zodoende biedt ook hier de bovengenoemde polymeer een verrassende uitweg.

Alle voordelen op een rij

Ik heb nu een aantal toepassingen van EPDM op een rij gezet en u laten zien hoe het in deze sectoren een uitstekende rol kan spelen. De eerste toepassing is in de bouwsector. In de bouwsector kan het namelijk een relevante rol spelen bij de constructie van een dak. Het kan echter ook relevant zijn bij het isoleren van een woning of het dichten van naden in de kozijnen. Naast de bouwsector kan de polymeer ook een relevante rol spelen in de automobielsector. Hier kan het bijvoorbeeld gebruikt worden om te isoleren, om bestendige distributieriemen te maken of om warmte in een bepaalde gesloten ruimte te vangen. Een speciale toepassing is dan ook de transportband, waarbij uithoudingsvermogen van het rubber een belangrijk thema is. Naast de bouwsector en autosector kan EPDM verder gebruikt worden bij de productie van slangen. Neem bijvoorbeeld de huis-, tuin- en keukenslang of een meer industriële slang. Ten slotte is ook vijverfolie een domein waarin de polymeer vaak wordt gebruikt. Het laat namelijk geen water door en heeft een uitzonderlijke lange levensduur. Het is dus zo dat dit materiaal een relatief nieuwe speler op de markt is, maar zoals u heeft kunnen zien is er legio aan mogelijkheden om het toe te passen – zowel in de thuissituatie als op industriële schaal. Zodoende zou het ook een unieke rol in uw leven kunnen gaan vervullen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn