Heb jij wel eens te maken gehad met een daklekkage? Dan weet je dat dit een ontzettend vervelend probleem is! Het fijne van het wonen in een goed huis is dat je geen last hebt van wind en regen, waardoor je altijd een droge en beschutte plek hebt. Dit is iets waar we niet vaak bij stil staan, voor ons in Nederland is dit immers heel gewoon. Maar als je te maken krijgt met een daklekkage, dan realiseer jij je opeens hoe vervelend het is als jouw woning niet volkomen waterdicht is. Niet alleen moet je aan de slag met emmers, kommen en schalen om het regenwater dat naar binnenkomt op te vangen, ook moet je misschien meubels verplaatsen om te voorkomen dat deze nat worden. Want op het moment dat zaken nat worden, dan krijg je al snel last van schimmels en daar zit natuurlijk helemaal niemand op te wachten. Want heb je schimmel in huis, dan krijg je er een ongezond en muf binnenklimaat, dat je woongenot zeker aan zal tasten maar dat ook je gezondheid kan benadelen. Het is dan ook zaak om te voorkomen dat je last krijgt van daklekkage en als je hier toch mee te maken krijgt, dit zo snel mogelijk te verhelpen.

Ontstaan van daklekkage

Hoe kan daklekkage nu ontstaan? Er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen, zoals:

  • aangetaste dakisolatie of dakbedekking
  • scheef liggende pannen
  • gescheurde of anderszins beschadigde dakpannen
  • losliggende nokvorsten

Dergelijke zaken komen veel vaker voor dan je denkt. Dakisolatie of dakbedekking kan bijvoorbeeld in de loop van de jaren aangetast raken, gewoon door ouderdom, maar ook door bijvoorbeeld ongedierte. Muizen of steenmarters kunnen hier bijvoorbeeld hun tanden in zetten, waardoor er beschadigingen ontstaan. Daklekkage door scheef liggende pannen of losliggende nokvorsten is iets wat bijvoorbeeld kan gebeuren door een storm. De harde wind kan dan voor verschuivingen zorgen. Ook kunnen dakpannen door een storm beschadigd raken, doordat er bijvoorbeeld een tak op het dak valt. Maar beschadigingen kunnen ook door mossen of algen ontstaan. Wat de reden ook is, het heeft altijd het vervelende gevolg van water in je woning. Soms heb je dit heel snel door, doordat er bij een fikse regenbui opeens echt grote druppen het huis in komen. Maar soms is de beschadiging ook zo klein dat ook de daklekkage eigenlijk maar miniem is. Maar hoe klein ook, het kan altijd voor problemen zorgen, doordat bijvoorbeeld de houten dakbalken steeds nat worden en daardoor kunnen gaan rotten, zonder dat jij dit zelf door hebt.

Inspectie, onderhoud en reparatie

Wil jij voorkomen dat je met daklekkage te maken krijgt, dan is het van belang om met regelmaat een dakinspectie uit te laten voeren. Een jaarlijkse dakinspectie zorgt ervoor dat problemen aan jouw dak snel aan het licht komen. Het is dan ook altijd snel duidelijk wat er aan onderhoud nodig is om problemen te voorkomen. Merk jij dat je last hebt van een daklekkage? Dan is het raadzaam om dit zo snel mogelijk te laten repareren, om te voorkomen dat de problemen steeds maar groter worden. Een dakdekkersbedrijf dat jou hier uitstekend bij kan helpen, is Op en Top Dakdekkersbedrijf. Je kunt bij hen terecht voor zowel inspecties en onderhoud als voor reparaties. Met andere woorden, zij zijn als geen ander in staat om jouw dak echt in een topconditie te houden! Via hun website OpEnTopDakdekkersbedrijf.nl kun je eenvoudig een afspraak met hen maken voor inspectie, onderhoud en reparatie en ook kun je hier terecht als jij een offerte aan wilt vragen voor het herstel van jouw daklekkage.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn